PHP ile Web Sitesi Nasıl Yapılır

Türk Full Stack Developer

PHP ile Web Sitesi Nasıl Yapılır

PHP 1990’lı yıllardan sonr adını programlama dünyasına duyurmaya başlayan, 2000’li yıllara gelindiğinde en çok kullanılan programlama dillerinden bir tanesi olma özelliğine sahip. Bu nedendendir ki PHP ile Web Sitesi Nasıl Yapılır sorusu o yıllardan günümüze kadar sorulmaya devam etmektedir.



1.) PHP NEDİR?

PHP, HTML kodlar içerisine gömülebilen bir programlama dilidir. PHP’den daha önce ortaya çıkmış olan C,JAVA,PERL’den söz dizimleri almış ve bu söz dizimleri geliştirilerek PHP’ye özgü olan bir çok özellik dilin yapısına eklenmiştir.



2.) PHP’NİN AMACI NEDİR?

Dilin asıl amacı, web site üretenlere veya geliştirenlere hızla üretilen sayfalar yazabilme imkanı tanımasıdır.



3.) PHP’NİN AÇILIMI NEDİR?

PHP İlk çıktığı yıllarda Personel Home Page ( Personel Ana Sayfası ) olarak adlandırılmış olsa da, PHP 5 sürümü ile gelen nesne yönelimli PHP Özellikleri ile PHP: Hypertext Preprocessor (Hiper Metin Önişlemcisi) olarak da anılmaya başlanmıştır.



4.) PHP HAKKINDA GENEL DESTEĞİ KİM VERMEKTEDİR?


PHP ile Web Sitesi Nasıl Yapılır sorusuna cevap bulmak için öncelikle kimin PHP’ye destek verdiğini bilmekte fayda var.PHP Hakkında aklınıza takılan tüm sorular, PHP’nin ilk çıktığı günden itibaren PHP.NET adresinden yanıtlanmaktadır. Bu adreste PHP’nin genel tanımları, Fonksiyonları, Fonksiyonların kullanımları gibi pek çok alanda destek verilmektedir.



5.) DİLİN TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ

PHP programlama dilini 1994 yılında Ramus Ledffort ortaya çıkarmıştır Kendi web sayfasında basit ziyaretçi defteri yapmak isteyen Rasmus dili zamanla geliştirmiş ve daha sonra PHP’yi geliştirenlere yeni kişiler eklenmeye başlanmıştır. Server tabalı bir dil olan PHP’nin Sırası ile şu sürümleri ortaya çıkmıştır.

  • 1.0
  • 2.0 ( MYSQL DESTEĞİ )
  • 3.0
  • 4.0
  • 5.0 ( Nesne Yönelimli Programlama Desteği)
  • 6.0 ( Unicode Desteği )

PHP’nin birlikte çalışmakta olduğu yan uygulamalar genellikle şunlardır.

Linux, Apache, Lightlpd, MySQL,PpstgreSQL, EzSQL



6.) PHP DİLİNİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Bir web sayfası oluşturmak için (olmazsa olmaz) tamamen html dilinden yararlanırız. Web sayfasının görüm yapısını biçimlendirmek için CSS dilini kullanırız. Bildiğiniz gibi HTML belgeleri. Html veya. htm uzantıları ile oluşturulup bir web tarayıcısı aracılığı ile görüntülenir. PHP desteği etkinleştirilmiş bir APACHE web server. PHP uzantısına sahip bir dosya gördüğünde bu dosyayı (server içinde dahili olarak çalışan) PHP derleyicisine gönderir. PHP dosyasını yukarıdan aşağıya doğru satır satır okuyan PHP derleyicisi PHP kodlarını okuyarak kullanıcının browser’ına (tarayıcısına) iletir ve böylelikle biz PHP ile yapılandırılmış bir internet sayfasını görüntüleriz. PHP derleyicisinin dikkate aldığı PHP kodları haricinde ki (java, javascript, asp, css, flash gibi) kodları görmezden gelir ve sadece PHP kodlarına odaklanır. Aynı mantık tüm server-side programlama dilleri için de geçerlidir.  Sonuç olarak bir web sayfasını okuyup yorumlayan server saf html dosyasını geri gönderir. Bundan anlaşılacağı üzere; Bir web sayfası üzerinde Client (browser)tarafından yorumlanan HTML, JavaScript ve CSS kodları kullanıcı/ziyaretçi tarafından görünebilir ve kopyalanabilir. Fakat Server-Sideolarak çalışan hiç bir kod görüntülenemez ve kopyalanamaz.    



7.) PHP KULLANAN SİTELER

Daha önce
PHP ile Web Sitesi Nasıl Yapılır sorusuna cevap bulan ve sonucunda PHP ile web sitesi yapmış olan yazılımcıların ellerinden çıkan sitelere göz atalım. Dünya üzerinde PHP ile bir çok web site geliştirilmiştir. Bu web siteleri arasında yer alan projeleri sizlere saymak istedim. PHP’nin ne kadar güçlü bir programlama dili olduğunu bu sayede daha iyi anlayabiliriz. Dünya üzerinde PHP kullanan ve PHP ile geliştirilen bazı web siteleri şunlardır;



  • Facebook.com ( Popüler Sosyal Paylaşım Platformu )
  • Twitter.com ( Popüler Sosyal Paylaşım Platformu )
  • Wikipedia ( İnternet üzerinde yer alan dünyanın en büyük sanal ansiklopedisi )
  • Photobucket ( Fotoğraf Paylaşım Platformu )
  • Digg ( Anlık İmleme Sitesi )


Ayrıca ülkemizde sık olarak gezdiğimiz büyük web sitelerinin bir çoğu da PHP ile yazılmıştır. Bunlardan bazıları;

  • Mynet.com ( Haber ve Oyun Portalı )
  • Emlakjet.com ( Emlak İlan Sitesi )
  • Webrazzi.com ( Popüler Paylaşım ve Blog Sitesi )
  • Gittigidiyor.com ( Alışveriş Sitesi )
  • Sahibinden .com (İlan Sitesi )


Bu Konular da Dikkatinizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir