Elastic Search Kurulumu

Türk Full Stack Developer

Elastic Search Kurulumu

Merhaba, bu yazımla birlikte, Türkiye’de çok az kaynağı olan Elastic Search makalelerimin ilkine giriş yapıyorum. Bu kategoride Elastic Seach ile ilgili bol bol bilgilendirici yazı yazmayı planlıyorum. Bu yazımızda da Elastic Seach Kurulumu konusunu ele almak istedim.

 

 

Öncelikle elastic seach’in ne demek olduğunu ve ne işe yaradığını açıklamak istiyorum.

 

 

 

 

Elastic Seach Nedir ?

Dünya üzerinde herhalde milyonlarca web sitesi vardır. Bu milyonlarca web sitesinin arasından sıyrılan belki binlerce web sitesi Bigdata dediğimiz datalarını yönetmek için çözüm yolları aramaktalar. Klasik veritabanları maalesef bu konuda yetetsiz kalabilmekte. Ancak yetersiz kaldıkları kısım verilerin depolanmasından ziyade verilerin son kullanıcılara yansıtılma kısmındaki hızlarından kaynaklı. Binlerce hatta milyonlarca kayıt arasından arama kriterlerineen uygun olan sorguyu çalıştırıp bunu kullanıcılara yansıtabilmek konusunda maalesef hala veritabanı tarafında bir çözüm yolu üretilemedi. İşte tam da burada başka çözüm yolları arayan bir gurup hayırsever 🙂 tarafından ortaya Elastic Seach çıkmış. İlk çıktığı zamanlarda sadece Java programlama diline hitap etsede zamanla popüler programlama dilleri içinde kütüphaneler geliştirilmiş.

 

 

Elastic Search tamamen rest apilerine dayanan bir sistem aslında. Elastic Seach’da veriler Json olarak saklanmakta ve yapılan her sorguda kriterlere uygun kayıtlar veritabanından değil, Json yanıtları ile Elastic Seach’dan gelmekte. Buda doğal olarak hıza hız katmakta.

 

 

Elastic Seach Kurulumu

Elastic Seach’i yeni öğreniyorsanız ve ingilizcenizde biraz zayıf ise zorluklara hoşgeldiniz demenin zamanıdır. Muhtemelen benim ilk yaptığım gibi öğrenme amaçlı Elastic’i localhostta çalıştırmak istediniz ve bu yazıyı okuduğunuza göre github üzerinde yayınlanan PHP kütüphanesini kurup çalıştırmayı denediniz. Ancak, üzgünüm çünkü o şekilde çalıştırılamıyor.

 

 

Elastic Seach’i localhosta yani bilgisayarınıza kurabilmek için https://www.elastic.co/downloads/elasticsearch şu adrese gitmemiz ve bildiğimiz dll versiyonı iile kurulum yapmamız gerekiyor. Yani bir program kurar gibi kurmanız gerekiyor. Adreste yer alan dosyalardan zipli olanı indiriyoruz ve Windows için bin\elasticsearch.bat dosyasını çalıştırıp kurulum yapıyoruz.

 

 

Elastic Seachin kurulumu tamamlandıktan sonra http://localhost:9200 adresini çalıştırmanız lazım. Eğer burada size bir json olarak yanıt verildi ise Elastic Seach Kurulumu tamamlandı demektir.

 

 

Bilgisayarınızda Wamp server veya benzeri bir program varsa bu kafanızı karıştırmasın onların localhostu ile bununki tamamen farklı. (Çok kurcalamayın :))

Bir başka Elastic Seach yazısında görüşmek  üzere iyi çalışmalar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir