Gelişen dünya teknolojileri ile birlikte geçmişten günümüze gelen insan yapıları da bir o kadar değişti. Özellikle dünya üzerinde yaşanan savaşların sona erdiği 1950’li, yıllardan sonra tüm dünyada artık soğuk savaş dönemi başladı. Devletler askeri alanlarda birbirleri ile savaşmak yerine teknoloji ve ekonomik alanlarda birbirleri ile savaşmaya başlarken bu teknolojik alanlarda rekabeti getirdi. Bu rekabetlerin sonucunda da insanların hayatlarına bir çok yenilik girdi. Günümüzde kulanınmış olduğumuz cep telefonları dahi bu soğuk savaş döneminin bir eseri olarak tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu yazımda sizlere Web Sitesi Nasıl Yapılır ? konusunda bilgi vericem
PHP ve Web Kodlaması Hakkında Bilgiler Verdiğim PHP Kategorisine Göz Atabilirsiniz.
Gelişen teknolojilerle birlikte dünyanın düzeyini değiştiren en önemli faktörlerden bir tanesi de İnternet teknolojileri olmuştur. İnternet teknolojileri ilk defa askeri alanlarda kullanılırken bu denli büyüyeceği ve dünyayı bu denli etkisi altına alacağı kimse tarafından bilinemezdi. İlk olarak askeri alandaki bilgisayarların birbirleri ile haberleşmeleri için çıkarılmış olan internet teknolojileri daha sonra geliştirilerek bir şehrin birbiri ile haberleşmesi ve ardından da günümüzdeki şekli ile dünya üzerindeki herkesin birbiri ile haberleşmesi şekline dönüştürülmüştür. Günümüzde kullanmış olduğumuz internet teknolojilerinin şekli kıtalar arası haberleşmeyi sağlayan bir teknolojidir. Bu haberleşme olanakları ilse web siteler sayesinde yapılandırılmaktadır.
Web siteleri bir kişinin veya kurumun dünya üzerindeki herhangi birisine tanıtımını internet üzerinden yapmasını sağlamaktadır. İnternet üzerinde yer almakta olan her türlü video, resim, şekil gibi öğeleri bünyesinde barındırmakta olan web sayfalarının bir araya gelmesi ile web siteleri ortaya çıkmaktadır.
İnternet günümüzde en büyük reklam mecralarından bir tanesi olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Basılı medya öğelerinden kurtularak daha ucuza daha çok kişiye ulaşmayı sağlayan internet en fazla kullanılmakta olan tanıtım araçlarından bire tanesi olmuştur.
Web Tasarım Ve Web Sitesi Nasıl Yapılır ?
Son yıllarda internet kullanıcılarının hızla artması ile birlikte şirketler bu kullanıcıları değerlendirmek istemiştir. Bu isteğin sonucunda da nerede ise her şirketini iyi veya kötü bir web sitesinin olduğunu söyleyebiliriz. Web sitesi tasarlama yoluna giren şirketlerin ihtiyaçlarının karşılanabildiği özel bir web sitesinin hazırlanması için, siteyi hazırlayacak olan kişinin özel yapım bazı programları ve programlama dillerini de bilmesi gerekmektedir. Ancak, büyük firmaların kendi bünyelerinde çalışmakta olan bir web tasarım elemanları olsa da küçük firmaların kendi bünyelerinde çalıştıracak bir eleman yetiştirmeleri son derece zor duruma geliyor. Ancak, küçük firmaların web tasarımlarını yapmak için hemen hemen standart bir yol izlediklerini de söylememiz gerekiyor. Blog siteleri ve hazır tasarım temaları kullanarak kendilerine bir sayfa yapmaları mümkün olsa da internet dünyasının gelişmesi ile birlikte milyonlarca rakibinin önüne geçmesi hiç de kolay olmamakta ve bu yaptıkları web siteler yeterliliğini kaybetmektedirler.
Web Tasarım ve Web Sitesi İçin Neler Gerekli
Alan Adı ( Domain )
Bir web sitesinin yayın hayatını sürdürebilmesi için bir domain ismine ihtiyaç duyulur. Bugün internet üzerinde facebook.com, mynet.com gibi sitelere girerken yazdığımız sözcükler domain name alanına girmektedir. Kısacası web sitesinin internet üzerindeki kimliğidir diyebiliriz.
Alan Barındırma (Hosting)
Bir web sitesi yapıldıktan sonra tasarlanan veya kodlanan dosyaların barındırılacağı depolama alanına hosting denmektedir. Her türlü veri ve dosya bu hosting üzerinde barındırılmaktadır.
Web Tasarım Süreçleri
Bir web tasarım yapılacaksa öncelikle kime ne için yapıldığının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Tamam bir web sitesi yapılacak ama bu web sitesi, hangi aşamalardan geçecek hangi programlama dillerini kullanacak, hangi sayfaları olacak gibi pek çok konu sonuca bağlanmalıdır. programlama dünyasında bu illerim hepsine Algoritma denmektedir. Eğer küçük bir firma iseniz size klasik Anasayfa, Hakkımızda, Referanslar ve İletişim sayfaları yetecektir. Ancak, eğer firmanızın amacı internet üzerinde bir tanıtım yaparak büyümek ise tüm bunlar size yetmeyecektir. Basit bir web sitesinden kurtularak profesyonel çözümler ile internet sitenizi yaptırmanız en doğrusu olacaktır. Web sitelerinin firmalara kazandırdığı en önemli artılardan birsi olan E-ticaret de bu şekilde yapılmaktadır.
Tüm bunların yanında web sitesinin kodlanabilmesi için HTML dilinin tam olarak bilinmesi gerekmektedir. Site dinamik bir site olacaksa PHP, .NET,ASP,SQL gibi dillerin de iyi derecede bilinmesi gerekmektedir.
Kodlama Aşaması
Web sitesinin algoritması çıkarıldıktan sonra öncelikle tasarım aşaması sonrasında da kodlama ve siteyi dinamik hale getirme aşamaları devreye girecektir.
Web Sitesi Nasıl Yapılır ?
Web sitesi yapmak, son derece zahmetli bir iştir. Öyle iki sayfayı attım web sitesi yaptım gibi basit kavramlara sığdırılamayacak kadar pek çok aşaması bulunmaktadır. Profesyonel anlamda bir web sitesi yapmak için gereken aşamaları ve bazı ip uçlarını bu bölümde size vererek daha fazla bilgilenmenizi sağlamak istiyoruz.
Öncelikle alan adı ve hostinginizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde alınması gerekiyor. Örnek olarak, kozmetik üzerine çalışmakta olan bir firma iken kafanıza göre bir domain almak yerine içersinde kozmetik kelimesinin geçtiği bir alan adını almak sizi rakiplerinizden daha öne geçirecektir.
Yazılım aşamasına geçince web
sitesinin neye hizmet edeceği çok önemlidir. Bir e ticaret sitesi açılacaksa bu
sitenin güvenlik açıklarının olmaması gerekmektedir. Bu bakımdan işinin ehli
bir programlamacı ile çalışmalı ve bu programlamacı güvenlik açıklarını kapatabilmelidir.
Yaşanan problemlerin hemen giderilebilmesi için programlamacı ile sürekli
olarak irtibat halinde olunmalıdır. Web sitesini yönetecek kişiler için basit
bir admin paneli hazırlanırsa sorunların daha da önüne geçilmiş olur. Ayrıca günümüzde büyük
öneme sahip olan Arama motoru optimizasyonu da son derece önemlidir. Arama
motorlarında rakiplerinizden öne çıkmak için arama motoru optimizasyonunuzu
mutlaka yardım alısınız.
Tüm bunların yanında size iyi bir grafiker de lazım olacaktır. Web sitenizin arka plan tasarımından logo tasarımına kadar pek çok işi Grafiker yapacaktır. Footter, Header gibi kısımların tasarımları internet üzerinde sitenizi ziyaret eden ziyaretçiler için son derece önemlidir. Sitelerin kullanıcıların gözlerini asla yortmayan tasarımlara sahip olması grafikerler sayesinde mümkün olmaktadır.
Türkiye’de Web Sitesi Nasıl Yapılır ?
Türkiye, son yıllarda sanayi ve ticaret olarak gelişmekte olan ülkelerden bir tanesidir. Gerek tarihi ve turistik yerleri sayesinde gerekse içerisindeki üniversite gibi olanaklarla sadece ülke içerisindeki değil
ülke dışındaki insanların da dikkatlerini üzerine çekmekte olan Türkiye’de son yıllarda bu olanaklardan dolayı birçok ticaret firması açılmaktadır. Türkiye üzerinde bir firma açmak son derece akıllıca bir düşünce olsa da sadece Türkiye üzerinde reklamınızı yapmak ve
Türk halkına hizmet vermek bir o kadar ahmaklık olacaktır.
Türkiye firmasının dışına açılmak için ise iyi bir web sitesine ihtiyaç duyacaksınız. Yukarıda sayılı olan tüm işlerin kendi firmanızda çalışan bir elemanınız yok ise yapılması zor olacaktır. Bu nedenle profesyonel bir yardım almalı ve web sitelerinizi firmanızın güzelliklerine layık bir şekilde yaptırmanız gerekmektedir.
1 Yorum